Rätt till heltid?

I de kvinnodominerade välfärdsyrkena är inte heltid en självklarhet. Till skillnad från mansdominerade yrken är deltider och otrygga anställningar mycket vanligt. Deltidsarbete leder till sämre villkor, lägre lön och det blir svårare att planera sitt liv. I förlängningen leder deltid också till en mycket låg pension. Deltider är med andra ord ett stort problem som bidrar till att vi har ett ojämnställt arbetsliv. 

Allt det här är känt sen länge men trots det har lite gjorts från arbetsgivaresidan för att lösa situationen. Därför var det väldigt positivt när Stefan Löfven, inför och efter valet, lovade rätt till heltid för anställda inom Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Detta skulle lösas genom ett centralt kollektivavtal. 

Igår valde SKL Lena Micko (s) till ny ordförande och med det borde saken vara klar. Heltid borde nu äntligen bli norm inom yrken där de anställd plågas av ofrivilliga deltider. 

“Alla fasta nyanställningar i offentligt finansierad verksamhet ska vara heltidstjänster 

Så avslutas en annars bra och viktigt debattartikel av Lena Micko och Carin Jämtin. De är alltså inte lika tydliga som Stefan Löfven. För Micko och Jämtin inkluderar inte alla de som redan är anställda. De som trots deltid och sämre villkor varit med om att bära välfärden på sina axlar i flera år. Med denna skrivning får inte de rätt till heltid. 

Det står även att rätten till heltid endast ska gälla fastställda. Hur många nyaanställda får en fast anställning? Staplandet av visstider är redan ett stort problem och risken är att en skrivning som den här riskerar att öka antalet otrygga anställningar. För en kommun som inte vill ta sitt ansvar kan fortsätta ta in visstidare och sätta dem på deltidsarbete. Så ska vi inte ha det. 

Jag är övertygad om att Kommunal kommer få till ett bra avtal med SKL där heltid blir norm för alla. Men striden om heltid är ännu inte vunnen.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s